divendres, 6 d’agost de 2010

Retrat d'un abstencionista

Una de les coses bones que tenen les vacances és tenir temps per parar atenció a totes aquelles coses que no et pots mirar durant l'any. Encara que puguis fer-ho amb un 1 per 1000 de les coses que has dit que faries, ja és prou satisfactori. Jo, personalment, he disfrutat fent un cop d'ull a la última ónada d'enquestes del Baròmetre d'Opinió Pública del CEO. Els resultats d'aquesta enquesta, sense necessitat d'analitzar les microdades, ofereixen moltíssima informació que tinc la intuició que està clarament infraconsultada pels partits i analistes diversos.

Els resultats et permeten conèixer molta informació segmentada pel record del vot autonòmic - en funció del que diuen que han votat a les últimes eleccions catalanes del 2006 - i he volgut parar especial atenció en la que ens aporta sobre la gent que diu que 'no va votar'. Un col·lectiu força significatiu esdadísticament si tenim en compte que representa gairebé al voltant d'un quart dels 2000 enquestats. Són més aviat independentistes desencantats? Decepcionats amb el sistema de partits catalans? Una breu repassada, de traç gruixut, relativitza molts dels tòpics que corren avui en dia...

1. En primer lloc, en la seva majoria, els abstencionistes estan força menys preocupats que la mitjana de votants pels conflictes polítics entre Catalunya i Espanya. De fet, entre aquest col·lectiu el percentatge dels qui pensen que un dels principals problemes que tenim és l'excessiu nacionalisme català és més del doble que pel total d'enquestats. En canvi, estan lleugerament més preocupats que la resta pel funcionament de l'economia i l'atur. Mostren una major preferència pel PP - i menor pels altres partits - com a alternativa que podria donar resposta a aquests problemes que el total dels enquestats. En canvi, tampoc hi mostren una especial simpatia o proximitat al PP!

2. Sorprenentment no és un col·lectiu més insatisfet que la resta amb l'actual classe política i el comportament dels partits. De fet, la seva valoració de la situació política actual és millor que la del col·lectiu d'enquestats. No es percep una major preocupació que a la mitjana per la corrupció política o el comportament dels partits.

3. Ara bé, el seu interès per la política si que és força menor que per la resta d'enquestats. Gairebé un quart d'aquest col·lectiu mai o gairebé mai parla de política amb el seu entorn, un percentatge força més alt que el 15% que fan el mateix pel total d'enquestats. La informació política els hi ve més a través de TV - amb un 9% de share superior que la resta a Tele 5 i Antena 3 -, internet i del 'boca-orella' que a la resta; i molt menys informats a través de premsa o ràdio del que ho fa la resta.

4. Sobre la confiança que li mereixen les institucions que ens governen, no mostren una preferència especial cap als governs locals, la Generalitat o l'Estat - a diferència del que es podria pensar -. Els suspenen amb gairebé idèntica contundència - al voltant del 4 sobre 10 de mitjana - que el total d'enquestats.

5. Pel que fa a l'eix esquerra-dreta no mostren un biaix significatiu, en general se saben situar força menys que la resta. Però en canvi si que se senten notablement més espanyols que el col·lectiu de votants. Creuen més majoritàriament que Catalunya ja ha assolit unes cotes d'autogovern suficients i donen molt més pes a les eleccions al Congrés de Diputats respecte la resta d'eleccions.

6. Hi predominen molt més que a la resta els aturats i els estudiants, solters i sense fills, amb una presència també més nombrosa de persones amb nivell de formació secundària però no universitària, però en principi no s'observa cap biaix significatiu pel que fa al nivell de vida.

No són un col·lectiu de decepcionats, o orfes polítics, simplement són neutres o indiferents respecte la política catalana. No està especialment content amb els polítics però és que tampoc n'espera res. Gairebé una quarta part diuen que amb tota seguretat no tornarà a votar a les catalanes - un percentatge 10 vegades més gran que la resta -. Algú podria quedar-se tranquil amb aquests resultats. A mi certament em preocupa aquesta alienació perquè vol dir que hi ha un col·lectiu força nombrós de gent que no és que estigui enfadat, sinó que és impermeable a la política catalana. I la indiferència, crec, és el pitjor dels mals...

5 comentaris:

Jordi Castells i Guasch ha dit...

Molt interessant i demostratiu que molts cops es parla per parlar i es fan afirmacions sense gaires fonaments.

Bones vacances

fonamental ha dit...

Has fet una anàlisi correcta però les conclusions són errònies

El conjunt del col·lectiu abstencionista és divers, tot i que està dominat pel tipus de persona que tu descrius, això es així ara i era així fa 20 anys, hi ha diversos estudis que així ho demostren i expliquen, et puc passar un número de l'Eines que en parla.

Pensa però, que el percentatge d'abstenció és superior al de vots obtinguts per la major part de forces polítiques, estem parlant de força gent, les dinàmiques d'aquest col·lectiu, a nivell estadístic, estaran dominades pel gruix dels no-votants, posem un 14% (és un exemple) que corresponen al perfil que has definit, el 6% restant, que estadísticament exercirien de tampó per als resultats finals però no els farien variar pas si que poden tenir una influència clara en el comportament electoral. Imagina'ls votant en massa per un partit, poden ser la diferència entre majoria absoluta o no, o entre 23 i 21 diputats per exemple. Vull dir, que assumint que pel fet d'estar al mateix sac en aquest estudi tots els que s'abstenen són el mateix, clarament t'estàs equivocant.

Més errors, i aquest és degut a la mostra utilitzada pel CEO. En l'anàlisi creuada fan servir les respostes de tots els que no van anar a votar, la dels abstencionistes i la de les gent que no tenia edat en les últimes eleccions, tu creues que la gent més jove te el perfil que has comentat? o bé és divers? Pensa que representen vora un 7% en l'enquesta del CEO. Suposo que en les dades privades fraccionen aquest segment, i allà podríem eliminar aquesta distorsió.

Bé, crec que buscaves una resposta determinada i és la que has trobat, però tal com presentes les dades no es pot demostrar res ni et permetrien fer l'afirmació que fas.

Ja has tornat de les vacances?!?!?!

Albert Castellanos ha dit...

Javi,

Evidentment el col·lectiu és molt divers i heterogeni, només he analitzat els biaixos. I aquests són indiscutibles, per bé que és veritat que podríem trobar subgrups força diferenciats, però això no es pot veure dels resultats públics del CEO.

Ara, t'ho juro que no buscava cap resposta concreta, ni tampoc pretenia ser cap anàlisi rigorós, només un cop d'ull superficial sense prejudicis!!!

Anònim ha dit...

Curiós! A mi em van trucar per fer-me aquesta enquesta i la noia que em preguntava no sabia que existeix un partit que es diu PACMA i un altre que es diu Revolta Global o un que es diu CUP. Potser era una abstencionista jove, amb un contracte de feina penós i preparada, el que no se sap si sobradament, per una de les continues reformes de l'ensenyament que han patit la canalla d'aquest país.

Potser ara, acabant l'octubre, després de la bufetada de l'Estatut, la crisi, la corrupció i la deriva de les esquerres, l'abstencionisme tindria un caire un pèl diferent: veure que a part de la indiferència, l'emprenyamenta de la ciutadania ha pujat de to.

Salut i peles!

Albert Castellanos ha dit...

Gata Sueca (faig servir el sobrenom però no sé com et dius), crec que ens calen mesures contundents per diferenciar l'abstencionisme actiu del passiu. Cada vegada estic més convençut que un vot amb blanc amb representació parlamentària (en forma d'escons buits) seria una bona mesura